Tekenseizoen: wat u moet weten om uw hond veilig te houden

Een bord dat waarschuwt voor een gebied kan besmet zijn met teken. Focuspunt is op bord met de bomen aan de achterkant in focus. Het onkruid naar de bodem is enigszins onscherp.

(Foto tegoed: Getty Images)

Het tekenseizoen kan al aan de gang zijn waar je woont, of het kan binnenkort beginnen. Dat kan gevaarlijk zijn voor zowel honden als mensen.

Teken zijn niet alleen hinderlijk; ze dragen ziekten die soms ernstige ziekten en zelfs de dood kunnen veroorzaken. Vooral de tekenseizoenen van de afgelopen jaren waren zwaar. Tekenpopulaties en gevallen van door teken overgedragen ziekten nemen toe.

Het is belangrijk dat u weet hoe u uw hond kunt beschermen tegen teken en hun beten door te leren waar u op moet letten waar u woont, hoe u teken kunt vermijden en wat u moet doen als u een teek op uw hond aantreft.

De tijd van het jaar die we ‘tekenseizoen’ noemen, kan variëren, afhankelijk van waar u woont. Het tekenseizoen kan bijvoorbeeld het hele jaar duren aan de westkust van de Verenigde Staten, van Washington tot Californië, evenals in staten in het zuiden en zuidoosten van het land. Verder naar het noorden duurt het tekenseizoen van het vroege voorjaar tot het late najaar.

Het is belangrijk om waakzaam te blijven, vooral tijdens het tekenseizoen in uw regio, om ervoor te zorgen dat uw hond veilig en tekenvrij is.

Waarom teken en door teken overgedragen ziekten toenemen

TICK, IXODES RICINUS, BLOED ZUIGEN, IN HONDENHAAR. H

(Foto tegoed: Getty Images)

Het tekenseizoen is de afgelopen jaren verslechterd. Er zijn verschillende redenen waarom tekenpopulaties zijn toegenomen, ontmoetingen tussen honden en teken komen vaker voor en gevallen van door teken overgedragen ziekten komen vaker voor.

Vanaf 2021 stonden negen van de afgelopen tien jaar in de top tien van warmste jaren wereldwijd. Voor de Verenigde Staten betekent dat zachtere winters en langere zomers, wat leidt tot een grotere beschikbaarheid van voedsel voor dieren waarvan teken afhankelijk zijn om te overleven.

De populatie dieren, met name knaagdieren, gaat ook omhoog. Dat leidt tot meer voedsel voor teken, dus ook hun populatie neemt toe. Meer teken betekent meer tekenbeten en ziektes.

Je zou misschien niet verwachten dat de gebeurtenissen van 200 jaar geleden nog steeds van invloed zijn op de tekenpopulatie van vandaag, maar er is een interessante reden dat Europese kolonisten gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor de toename van teken.

In die tijd waren gebieden zoals de Hudson River Valley in de staat New York bedekt met bossen. Kolonisten kappen veel van de bomen om plaats te maken voor boerderijen, schepen te bouwen en brandhout te oogsten. Nu zijn veel van de bomen terug gegroeid, maar in stukken in plaats van volledige bossen.

Roofdieren zijn afhankelijk van grote bossen om te overleven. Kleine, fragmentarische bossen betekenen dat prooiachtige muizen kunnen gedijen omdat roofdieren schaars zijn, en de tekenpopulaties die zich voeden met die prooidieren groeien ook.

Naarmate mensen hun huizen bouwen naast deze door teken geteisterde bossen, wordt de kans voor mensen en hun huisdieren om gebeten te worden veel groter.

In de komende jaren zal het probleem waarschijnlijk alleen maar erger worden.

Door teken overgedragen ziekten

Hertenteek op de rug van een hond

(Foto tegoed: Getty Images)

Ziekte van Lyme

De meest bekende ziekte die door teken wordt overgedragen, is mogelijk Lyme, die honden en mensen infecteert.

Een uitslag vormt zich meestal rond de beet, maar niet altijd. Uiteindelijk verschijnen koorts, hoofdpijn en lethargie, gevolgd door meer ernstige symptomen zoals het onvermogen om delen van het gezicht te bewegen, gewrichtspijn, hartkloppingen en geheugenproblemen.

Lyme wordt verspreid door zwartbenige teken – ook bekend als hertenteken – evenals westerse zwartbenige teken.

Rocky Mountain Spotted Fever

Een andere bekende ziekte die door teken wordt verspreid, is Rocky Mountain Spotted Fever.

Symptomen zijn onder meer hoofdpijn, lethargie, buikpijn en braken. Het kan binnen een paar dagen fataal zijn als het onbehandeld blijft.

De ziekte wordt verspreid door Amerikaanse hondenteken, bruine hondenteken en Rocky Mountain-houtteken.

Tularemie

Tularemie kan ulcerglandulair of glandulair zijn.

Ulcerglandulaire tularemie resulteert in een zweervorming rond de tekenbeet en gezwollen lymfeklieren.

Glandulaire tularemie is vergelijkbaar, maar verschijnt zonder een maagzweer.

Beide vormen gaan gepaard met hoge koorts en kunnen levensbedreigend zijn. Ze worden verspreid door de Amerikaanse hondenteek, de Lone Star-teek en de Rocky Mountain-houtteek.

Anaplasmose

Anaplasmose veroorzaakt gewrichtspijn, lethargie, hoge koorts, braken, diarree en soms neusbloedingen en toevallen. Het is meestal niet levensbedreigend, hoewel het door veel soorten teken wordt gedragen.

Blacklegged-teken, Rocky Mountain-houtteken en westerse blacklegged-houtteken verspreiden allemaal anaplasmose.

Powassan

Een ziekte die de laatste tijd veel aandacht krijgt is Powassan.

Dit virus komt niet vaak voor, maar bij mensen kan het verwoestend zijn. De helft van de mensen die de ziekte krijgen, heeft permanent last van chronische hoofdpijn, spierafbraak en een slecht geheugen. Tien procent van de mensen die het krijgen sterft.

Er zijn geen gevallen bekend bij honden, hoewel dat mogelijk te wijten is aan een gebrek aan testen. Neem voorzorgsmaatregelen om het te vermijden, zoals bij elke door teken overgedragen ziekte.

Powassan wordt verspreid door zwartbenige teken.

De meeste risicovolle honden en mensen

Het zijwindmoeras in New Boston, Michigan. Begin oktober middag met de blauwe lucht en koele bries. Wandelen met twee West Highland Terriër honden op een van de houten bruggen.

(Foto tegoed: mbernardo2/Getty Images)

Verschillende soorten teken zijn overal in de Verenigde Staten te vinden, hoewel sommige soorten de neiging hebben om in specifieke regio’s te worden gevonden. Het is belangrijk om te weten welke soorten teken bij u in de buurt leven, welke soorten ziekten ze dragen en wanneer teken het meest waarschijnlijk in uw regio voorkomen.

De zwartbenige teek, of hertenteek, is het meest gevreesd omdat het Lyme en Powassan kan dragen. Hoewel Powassan niet bij honden is gevonden, kan Lyme zowel mensen als honden infecteren.

Deze teken zijn te vinden in het noordoosten van de Verenigde Staten via het zuidoosten, maar ook rond het gebied van de Grote Meren, met name Wisconsin, waar de gevallen van Lyme hoog zijn.

De westerse zwartbenige teek, die ook de ziekte van Lyme kan dragen, wordt overal langs de westkust van de Verenigde Staten en tot in Utah aangetroffen. Noord-Californië heeft een groot aantal gevallen van de ziekte van Lyme gemeld.

Als je niet in een van de al genoemde regio’s woont, ben je niet uit het bos. Teken die Rocky Mountain Spotted Fever dragen overal in het land te vinden.

Degenen die in de buurt van beboste gebieden wonen, vooral die in het noordoosten en de gebieden van de Grote Meren, evenals moerassige gebieden in de buurt van oceanen en andere watermassa’s, moeten voorzichtig zijn.

Neem voorzorgsmaatregelen tegen teken, waar u ook woont

twee handen van een vrouw zoeken de hondenvlo

(Foto tegoed: wissanu_phiphithaphong/Getty Images)

Omdat de tekenpopulaties de afgelopen jaren zijn toegenomen, zullen we ook zeker zien dat de gebieden die ze bedekken zich uitbreiden. Gevallen van de ziekte van Lyme zijn gestegen in de afgelopen jaren, en de trend kan zich dit jaar voortzetten.

Hier zijn een paar voorzorgsmaatregelen die elke huisdierouder zou moeten nemen:

 • Als uw hond naar buiten gaat of als u met hem gaat wandelen, controleer altijd op teken als ze weer binnen komen.
 • Vraag uw dierenarts of een Lyme-vaccinatie juist is voor uw hond. Als u tegen het vaccineren van uw hond bent, overleg dan met uw dierenarts over andere oplossingen om teken en de ziekte van Lyme bij uw pup weg te houden.
 • Waar u ook woont, als u van plan bent te kamperen of te wandelen met uw hond, moet u: doe elke dag een volledige lichaamsinspectieen besteed speciale aandacht aan de oren, het gezicht en de binnenkant van de dijen. De beestjes leven graag op vegetatie en hoog gras waar ze zich kunnen hechten aan een passerend dier, maar ook in bladhopen.
 • Teken kunnen zelfs binnenshuis leven, hoewel het minder gebruikelijk is om gebeten te worden door een teek van binnen. Toch kan het gebeuren, en veel honden worden bij koud weer binnenshuis gebeten door teken, terwijl de insecten naar binnen gaan voor warmte. Blijf waakzaam, zelfs als de temperatuur afkoelt.

Teken vermijden

teken- en vlooienpreventie voor een hond

(Foto tegoed: Getty Images)

Er zijn een paar dingen die u kunt doen om de kans te verkleinen dat uw hond wordt gebeten door teken.

Eerst, voer regelmatig inspecties uit van de huid van uw hond. Teken zijn helaas het gemakkelijkst te herkennen als ze na een beet al volgezogen zijn met bloed, en ze kunnen zo groot zijn als een speldenknop als ze niet hebben gegeten.

Het gebruik van een kam om diep onder de vacht van uw hond te komen, zal helpen bij uw inspectie en kan de teken zelfs kammen als ze niet vastzitten.

Gras maaien en vegetatie laag houden in de buitenruimte van uw hond kan ook helpen, omdat teken hoog klimmen om hun kansen om zich aan een dier te hechten te vergroten.

Sommige mensen gebruiken huisdiervriendelijke pesticiden, maar aangezien teken een groot deel van hun levenscyclus ondergronds leven, kunnen deze slechts tijdelijke hulp bieden.

Actuele tekenmedicatie kan worden gebruikt om teken te doden die uw hond bijten, en ze vallen er vanzelf af. Deze worden achter in de nek van uw hond geplaatst. De effecten duren meestal een maand tot enkele maanden, afhankelijk van de medicatie.

Er zijn echter mogelijke bijwerkingen waarvan u op de hoogte moet zijn, en sommigen vragen zich af of deze geneesmiddelen giftig zijn voor honden, en in plaats daarvan kiezen voor natuurlijke oplossingen. U moet zelf onderzoek doen en met uw dierenarts praten over welke opties voor u en uw hond werken.

Sprays, poeders, shampoos en halsbanden kan ook worden gebruikt om teken te bestrijden. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen, dus het is belangrijk dat u er meer over leert en samen met uw dierenarts een plan maakt.

Wat je ook besluit, je moet was het beddengoed van uw hond grondig van tijd tot tijd. Dat helpt om eventuele eieren te vernietigen en de levenscycli van teken te verstoren.

Teken verwijderen

Tekenpincet met een kleine bruine teek die net uit de vacht van een Duitse herdershond is verwijderd

(Foto tegoed: Getty Images)

Mocht u toch een teek op uw hond aantreffen, dan is het belangrijk dat u weet hoe u deze kunt verwijderen.

Het gerucht gaat dat het gebruik van een lucifer om een ​​teek te verwijderen de beste manier is. De kans is echter groter dat u de huid van uw hond verbrandt dan dat u de teek verwijdert.

Volg in plaats daarvan deze stappen om ervoor te zorgen dat u de teek op de juiste manier van de huid van uw hond verwijdert:

 • Maak het gebied schoon rondom de teek met alcohol.
 • Gebruik een pincet om pak de teek bij de kopniet het lichaam.
 • Naar boven trekken totdat de teek loslaat. Sommige dierenartsen pleiten ervoor de teek met de klok mee te draaien als deze diep in de huid is ingegraven.
 • Als je de teek eraf trekt, maar de kop zit nog vast aan de huid van je hond, maak je geen zorgen. Het hoofd zal hoogstwaarschijnlijk vanzelf uitvallen.
 • Maak het gebied schoon om infectie te voorkomen, en je kunt altijd je dierenarts raadplegen als je je toch zorgen maakt.
 • Zodra de teek is verwijderd, verpletter het niet, omdat het bloed dat het vervoert gevaarlijk kan zijn en ziektes kan bevatten. Ook, spoel het niet door door het toilet, omdat het er mogelijk weer uit kan kruipen. Teken zijn veerkrachtig.
 • In plaats van, doe de teek in een afgesloten pot en verdrink hem met alcohol. Uw dierenarts kan u vragen om eventuele teken die u op uw hond heeft gevonden te bewaren om te testen. Dat is vooral waarschijnlijk als het een soort is waarvan bekend is dat ze Lyme draagt ​​en uw hond niet is ingeënt.

Bescherm uw hond en uzelf dit tekenseizoen. Het wordt vast een ruige.

Op welke andere manieren bescherm je je hond tegen teken? Maakt u zich zorgen over de tekenpopulatie dit jaar? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Leave a Comment