Leeftijden en groeistadia van de ontwikkeling van puppy’s – een gids van week tot week

Dit bericht kan affiliate links bevatten. We kunnen geld of producten verdienen van de bedrijven die in dit bericht worden genoemd.

Naarmate uw puppy groeit, zal hij verschillende ontwikkelingsstadia van puppy’s.

Elk van deze puppyfasen heeft zijn eigen unieke mijlpalen en specifieke zorgvereisten.

Als zodanig moet u zich bewust zijn van wat uw pup van u nodig heeft bij een bepaalde mijlpaal in de ontwikkeling van een puppy, welk type training u kunt proberen en wat u moet vermijden om uw hond aan te doen.

Fotocredits: © Depositphotos.com / Ryhor

Houd er bij het bekijken van de volgende groeistadia van puppy’s rekening mee dat de tijdlijn voor de ontwikkeling van puppy’s generalisaties zijn en dat uw puppy in zijn levensfase sneller of langzamer kan evolueren.

SNELLE AANBEVELING: Als je een nieuwe puppy opvoedt en traint, moet je het puppyprogramma van Doggy Dan eens proberen. Het heeft een heleboel geweldige informatie over hoe je de perfecte puppy kunt trainen.

De stadia van de groei en ontwikkeling van puppy’s van maand tot maand

Hieronder volgen de stadia van de groei en ontwikkeling van puppy’s, beginnend bij de geboorte en eindigend wanneer uw hond volwassen is.

1. Het neonatale stadium (0 tot 2 weken)

Dit is de groeifase van de pasgeboren puppy die duurt tot de leeftijd van twee weken. In deze ontwikkelingsfase zijn puppy’s blind en doof. Ze hebben geen tanden en kunnen hun eigen lichaamstemperatuur niet regelen.

Verwacht dat puppy’s op dit punt bijna constant slapen en hun moeder zal voor alles zorgen, ze warm houden, ze voeden en ze schoon houden.

2. De overgangsfase (2 tot 4 weken)

In deze groeifase van de puppy beginnen ze hun ogen te openen en te reageren op geluiden, licht en beweging om hen heen.

Dit is ook het moment waarop uw puppy zal elimineren zonder de hulp van zijn moeder en zijn tanden zullen beginnen door te komen.

Je zult op dit punt ook merken dat een puppy mobieler begint te worden, hoewel hij nog steeds de neiging zal hebben om te kruipen in plaats van te lopen. Ze hebben echter voldoende kracht om op te staan, maar zullen veel struikelen.

Een puppy in deze ontwikkelingsfase begint net zijn broers en zussen en moeder te herkennen. Ze kunnen op dit moment zelfs uit nieuwsgierigheid een lik van het voedsel van hun moeder nemen, maar hebben nog steeds niet meer nodig dan moedermelk.

Stadia en ontwikkeling van een puppy - het oog van een gele Labrador Retriever

Wanneer openen lab-puppy’s hun ogen?

Lab puppies openen hun ogen om ongeveer twee weken oud. Tegen die tijd zullen Labrador-puppy’s hun ogen volledig open hebben en de meeste zullen op zijn minst gedeeltelijk open zijn. Op dit punt gaan ook de oren open en uw puppy zal beginnen te horen.

3. Periode van ontwaken van de zintuigen (3 tot 4 weken)

In deze periode ontwikkelt een puppy snel verschillende zintuigen. Ze beginnen volledig alert en bewust te worden van hun omgeving en kunnen jou en andere mensen die vaak in de buurt zijn herkennen.

Tijdens deze fase moet u maatregelen nemen om plotselinge veranderingen of harde geluiden te voorkomen, aangezien negatieve gebeurtenissen de ontwikkeling en de persoonlijkheid van de hond kunnen beïnvloeden.

Het is van cruciaal belang dat de puppy op dit moment nog bij de moeder blijft, omdat ze leren ‘hoe een hond te zijn’, hoe ze zichzelf moeten gedragen en hoe ze met anderen van hun soort kunnen omgaan.

4. De socialisatieperiode (4 tot 7 weken)

Zodra een puppy ongeveer vier weken oud is, beginnen ze de belangrijkste dingen in het leven te leren die te maken hebben met sociale ontwikkeling. Ze zullen leren om niet de hele tijd te bijten en hoe ze met hun broers en zussen moeten omgaan.

Interacties met mensen zijn vooral belangrijk tussen vijf en zeven weken.

Dit is ook de tijd dat ze discipline gaan begrijpen dankzij hun moeder. Ze zal haar puppy’s gaan spenen en ze manieren leren, zoals erkennen dat zij de leiding heeft.

Als eigenaar kunt u beginnen met het introduceren van voedsel aan uw puppy wanneer hij ongeveer vier weken oud is. Begin klein en geef ze meer voedsel terwijl de moeder ze blijft spenen.

U moet de puppy ook elke dag blijven hanteren. Zorg er echter voor dat u ze niet langer dan tien minuten per dag van hun broers en zussen of moeder scheidt, aangezien dit kan leiden tot problemen met training en socialisatie.

Honden die te vroeg worden gescheiden, kunnen ook nerveus zijn en meer kans hebben om te blaffen en te bijten.

Laat in deze periode de moederhond voor de discipline zorgen; je moet de hond pas op latere leeftijd corrigeren voor fouten in de mond of inbraak.

5. 2e socialisatie en angstige periode (8 tot 12 weken)

Hoewel niet alle puppy’s een angstige periode doormaken, maken de meeste puppy’s een tijd door waarin ze bang of doodsbang zijn voor bijna alles, ook voor de dingen waar ze vroeger geen probleem mee hadden.

Vermijd traumatische gebeurtenissen, luide stemmen of harde discipline om hen door dit proces te helpen.

Je moet er ook voor zorgen dat je hond tijdens deze fase veel menselijk contact heeft. Als je wilt, kun je beginnen met lijntraining en zelfs eenvoudige commando’s leren, zoals zitten, liggen, blijven en komen.

Qua ontwikkeling zult u merken dat uw puppy de hele nacht door kan slapen en een betere controle over zijn darmen en blaas krijgt.

Gedurende deze tijd moet u ervoor zorgen dat u uw hond niet meeneemt naar gebieden waar niet-gevaccineerde of zwerfhonden frequent zijn, omdat ze vatbaarder zijn voor een dodelijke ziekte, zoals het parvovirus.

De meeste dierenartsen suggereren dat nieuwe uitstapjes moeten wachten tot ze volledig zijn gevaccineerd.

SNELLE TIP: De meeste puppy’s gaan in deze fase naar hun nieuwe huis. Voordat we een nieuwe pup mee naar huis nemen, krijgen we een Snuggle Puppy met Heartbeat en Heat Pack. We smeren de Snuggle Puppy op nestgenoten en moeder om hun geur te krijgen. Als we thuiskomen, helpt de Snuggle Puppy onze puppy zich op zijn gemak te voelen en zich sneller aan te passen aan zijn nieuwe omgeving.

Veel puppy’s gaan rond de 8 weken naar hun nieuwe baasjes. We hebben onlangs een blogbericht op onze zustersite geplaatst waarin wordt beschreven wat u kunt verwachten van een puppy van 8 weken oud.

6. De jeugdfase (3 tot 4 maanden)

Op dit punt in ontwikkeling kan een puppy worden vergeleken met een juveniel. Ze zullen onafhankelijker zijn en kunnen de basiscommando’s negeren die ze heel goed kennen.

Als dit gebeurt, versterk dan stevig en voorzichtig de commando’s en andere training.

Je merkt misschien ook dat je pup je autoriteit begint te testen door te spelen bijten of soortgelijke acties.

Je kunt stoppen met dit bijten door “niet bijten” of “nee” te zeggen en ze vervolgens een paar minuten te negeren. Je kunt je hond ook omleiden naar speelgoed dat hij kan bijten.

U moet op dit moment regelmatig met uw puppy blijven spelen, maar ga niet worstelen of touwtrekken. Beide kunnen je hond uiteindelijk leren dat het oké is om met je te vechten en je autoriteit uit te dagen.

7. De ranglijstperiode (3 tot 6 maanden)

Als uw puppy tussen de vier en zes maanden oud is, mag u verwachten dat hij wat brutaal is en meer eigenzinnigheid en onafhankelijkheid toont.

Ze zullen eerder je grenzen testen en proberen dominantie over kinderen of andere familieleden te tonen. Ze beginnen rangorde te begrijpen, in termen van dominantie en onderwerping, en waar ze ‘in een roedel staan’.

Ga dit tegen door de training vol te houden met basiscommando’s en gehoorzaamheid. Laat u echter niet in slaap wiegen en laat ze niet los van de lijn, tenzij u zich in een kleine ruimte bevindt.

Als ze niet naar je luisteren of komen wanneer ze worden gebeld, kan dit gevaarlijk zijn omdat ze in het openbaar het risico lopen gewond te raken. Het kan ook toekomstige reacties op u kwetsen, waardoor ze minder geneigd zijn om te luisteren.

Dit is ook wanneer uw hond tandjes krijgt, dus geef hem speelgoed zoals bevroren Kong-speelgoed voor de hond om druk en pijn te verlichten.

Het kauwgedrag zal op dit punt ook beginnen te groeien, dus zoek naar veilige kauwspeeltjes om uw hond bezig te houden. Dit is het moment waarop hormonale veranderingen beginnen op te treden en dit is het ideale moment om uw pup te steriliseren of castreren.

BIJWERKEN: Toen ik mijn eerste puppy kreeg, adviseerde mijn dierenarts Linus om puppy’s van 6 maanden oud te steriliseren/castreren. Meer recent onderzoek suggereert dat vroege castratie / castratie de gezondheid van een hond kan beïnvloeden. UC Davis publiceerde een studie waarin de gezondheidseffecten op lange termijn van castratie bij Golden Retrievers en Labrador Retrievers werden vergeleken.

8. Adolescentie (6 tot 18 maanden)

Na zes maanden bevindt uw pup zich al in de laatste fase van de puppyontwikkeling, maar is nog jong. Dit is een leuke en opwindende tijd voor je hond, want ze zullen leren, vol energie en uitbundig.

Gedurende deze tijd is het belangrijk om te onthouden dat zelfs als uw puppy er nu uitziet als een volwassen hond, hij nog steeds een puppy is, in ieder geval qua mentale capaciteit en emotionele volwassenheid.

Werk langzaam aan meer training en andere activiteiten. Je kunt zelfs werken aan geavanceerde training zoals behendigheid of hoeden.

Een andere optie is om ze gewoon te blijven trainen om ervoor te zorgen dat ze op een niet-agressieve en niet-bedreigende manier met andere dieren omgaan.

Het is ook mogelijk dat uw hond op een bepaald moment na het bereiken van zes maanden nog een angstige periode doormaakt.

Niet iedereen zal dit ervaren, maar als de jouwe dat wel doet, dwing ze dan niet om hun angsten onder ogen te zien, tenzij ze er klaar voor zijn. Je kunt het proces versnellen met tegenconditionering en desensibilisatie.

Wanneer stoppen lab-puppy’s met groeien?

Gele Labrador Puppy-voeten op het hek turend over

Het grootste deel van de groei van uw Lab-puppy zal voltooid zijn voordat hij zijn eerste verjaardag bereikt.

In feite zal hij rond de leeftijd van negen maanden vrij dicht bij zijn uiteindelijke volwassen Labrador-hoogte zijn, en veel van zijn groei na dit punt zal eerder ‘opvullen’ dan groter worden.

VIDEO: 8 stadia van puppyontwikkeling – van pup tot hond

Dit was een lesproject voor YouTube-gebruikers voor een psychologieklas waarin de 8 ontwikkelingsstadia van Erik Erikson worden beschreven, waarbij de stadia worden toegepast op die van een opgroeiende puppy. Het past heel goed en is heel toepasselijk!

Laatste gedachten

Met de kennis van hoe en wanneer uw nieuwe puppy zich zal ontwikkelen, bent u beter in staat om aan hun behoeften te voldoen.

Zorg voor socialisatie op de juiste momenten en zorg ervoor dat u uw puppy veel sociale interacties geeft met zijn broers en zussen, evenals met mensen en andere huisdieren in uw huis.

Uw hond zou op een bepaald moment tussen de één en twee jaar oud moeten worden met veel variatie op basis van het ras. Labradors worden als volwassen beschouwd tussen de 2 en 2,5 jaar oud.

SNELLE AANBEVELING: Als u een Lab-puppy krijgt, raden we het puppyprogramma van Doggy Dan aan. Het is een geweldige cursus die u de basis geeft van het opvoeden en trainen van uw nieuwe puppy.

Opslaan op Pinterest

De leeftijden en stadia van de ontwikkeling van puppy's - zwarte Labrador Retriever pup terugkijkend naar de camera.

Topkeuzes voor onze puppy’s

 1. BESTE PUPPY SPEELGOED
  Wij houden van: Snuggle Puppy met Heart Beat & Heat Pack – Perfect voor nieuwe puppy’s. We krijgen al onze Service Dog-pups een Snuggle Puppy.
 2. BESTE HONDEN KAUW
  Wij houden van: Beste Bully Sticks – Al onze puppy’s houden van bijten, happen en kauwen. We gebruiken graag Bully Sticks om dit ongewenste gedrag te voorkomen.
 3. BESTE HONDENBEHANDELINGEN
  Wij houden van: Wellness Soft Puppy Bites – Een van onze favoriete traktaties voor het trainen van onze hulphondenpuppy’s.
 4. BESTE VERSE HONDENVOER
  Wij houden van: The Farmer’s Dog – Een paar maanden geleden begonnen we Raven vers hondenvoer te voeren en ze vindt het heerlijk! Ontvang 50% korting op uw eerste bestelling van The Farmer’s Dog.

Bekijk meer van onze favorieten op onze checklist voor nieuwe puppy’s.

Leave a Comment